Με 27 ψήφους υπέρ και 22 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο βάσει του οποίου σε περίπτωση κατά την οποία η θέση του Εφόρου Φορολογίας ή του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας κενωθεί, όλες οι αρμοδιότητες, εξουσίες και καθήκοντα αυτών, να ασκούνται από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ή από άλλο εξουσιοδοτημένο από τον ίδιο πρόσωπο, μέχρι την πλήρωση της αντίστοιχης θέσης.
Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ότι η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων αυτών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 6η Ιουλίου 2022.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν διαπιστώνει την ίδια κριτική αν η αντισυνταγματικότητα αφορά νόμους που ψηφίστηκαν μετά από προτάσεις νόμου, όπως στην περίπτωση που αφορά τον νόμο που είχε εισηγηθεί η Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι ο στόχος της ρύθμισης που κρίθηκε αντισυνταγματική ήταν αυτές οι θέσεις να πληρώνονται με συμβόλαιο και να είναι καθορισμένου χρόνου για να μην θητεύουν σε νευραλγικές θέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ίδια άτομα. Είπε επίσης ότι η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως η Κυβέρνηση θα επιφέρει τις σχετικές αλλαγές για να ετοιμαστεί σχέδιο υπηρεσίας για διορισμό από την ΕΔΥ σε αυτές τις θέσεις με συμβόλαιο.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά αφού παρατήρησε ότι «τραβούμε κάτι από τα μαλλιά για άλλη μια φορά» πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στον αντισυνταγματικό νόμο φέρει την υπογραφή του Κώστα Κληρίδη και διερωτήθηκε αν ο κ. Κληρίδης είχε σκοπιμότητες. Πρόσθεσε πως η πολιτική θέση ήταν ξεκάθαρη να διορίζονται σε αυτές τις θέσεις για καθορισμένο χρόνο και ανέφερε πως δεν αντιλαμβάνεται τα τραγικά διλήμματα. Είναι ορθόδοξο να ψηφίζονται νόμοι τους οποίους ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε συνταγματικούς πρόσθεσε, αναφέροντας ότι παράδοξο είναι το αντίθετο.
Είπε ακόμα ότι κατά την υπό αναφορά περίοδο υπήρξε σημαντική αύξηση εσόδων στο Τμήμα. Αναφορικά με την πίεση που εφαρμόζεται στη Βουλή να ψηφίσει με αυξημένη ταχύτητα νόμους, ο κ. Κουλλά είπε πως «πρέπει να μάθουμε να εργαζόμαστε και να είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπό πίεση χρόνου καθώς θα αντιμετωπιστούν και άλλες κρίσεις που απαιτούν συνεργασία εκτελεστικής – νομοθετικής εξουσίας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη πως αν η Κυβέρνηση δεν επέμενε σε σκοπιμότητες δεν θα βρισκόταν η Βουλή με τον πιστόλι στον κρόταφο ώστε να ψηφίσει νόμο.
Ανέφερε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να διορίζεται από το Υπουργικό όχι από την ΕΔΥ ο Έφορος Φορολογίας υποχρέωσε τη Βουλή «να ψηφίσουμε ένα νόμο για μεταβατική περίοδο». Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση έχασε την έφεση για τη νομιμότητα του διορισμού και πρέπει άρον – άρον επειδή αύριο λήγει η θητεία του Εφόρου η Βουλή να ψηφίσει και πάλι.
Ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά από την Κυβέρνηση να μην καταθέτει στη Βουλή μόνιμες ρυθμίσεις, και εξέφρασε την ελπίδα να μην βρεθεί η Βουλή στην ίδια θέση μετά από ένα χρόνο και να μην χαθούν εκατομμύρια έσοδα για το κράτος. Δήλωσε περαιτέρω ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση διαπιστώνοντας την, άρνηση ή και αμέλεια της Κυβέρνησης να δώσει μόνιμες λύσεις. Ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του μη θέλοντας να δώσει άλλοθι για μη ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο επιλέγει αποχή.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού ανέφερε πως όλοι ανεξαιρέτως κοπτόμεθα να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και την ώρα της κρίσης επαναλαμβάνουμε τον κακό μας εαυτό και ανέφερε πως σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ δεν φταίει η Κυβέρνηση που για 7 χρόνια ταλαιπωρεί το Τμήμα Φορολογίας με διαφυγόντα έσοδα εκατομμυρίων και πρακτικές που έγιναν γνωστές.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση αντί να πει mea culpa, μεταθέτει ευθύνες στη Βουλή και πρόσθεσε πως ενώ το Τμήμα Φορολογίας βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση τελούσαν προς ρύθμιση μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η Κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα και η αντιπολίτευση καλείται να τα λύσει. Πρόσθεσε πως θα μπορούσε από την αρχή να ρυθμιστεί ότι η ΕΔΥ θα διορίσει σε αυτές τις θέσεις με συμβόλαιο και όχι το Υπουργικό, καθώς είναι αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος.
Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μετά την πρωτόδικη απόφαση η Κυβέρνηση να μην έχει σχέδιο βήτα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως δεν θα είναι η τελευταία φορά που βρίσκεται η Βουλή σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως για να αντιμετωπισθεί η απαξίωση θα πρέπει οι πολιτικοί να είναι προμηθείς όχι επιμηθείς.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρατήρησε πως επιβεβαιώνεται η προχειρότητα της Κυβέρνησης όταν έκανε ρυθμίσεις για μνημονιακές διατάξεις. Εάν ο στόχος είναι η θέση να γίνει πρώτου διορισμού και προαγωγής ενδεχομένως να κρύβονται σκοπιμότητες, συνέχισε προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση γενικότερα θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες θέσεις του δημοσίου θα είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής και ποιες προαγωγής. Επίσης αφού ανέφερε ότι συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις να γίνονται παρόμοιες ρυθμίσεις δήλωσε πως η ΕΔΕΚ ούτε υπερψηφίζει ούτε καταψηφίζει.
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως θέση του κόμματος του είναι η Βουλή να συντομεύσει τον 1 χρόνο που έδωσε η Βουλή στην ισχύ του νόμου για να γίνει διορισμό από την ΕΔΥ νωρίτερα. Πρόσθεσε πως δεν απαντήθηκε ικανοποιητικά ότι εκλείπει το ενδεχόμενα να χαθούν έσοδα για το κράτος.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε πως καλείται η Βουλή να αναλάβει λάθη της Κυβέρνησης και εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις στον ενδεχόμενο να μην υπάρξει απώλεια εισοδήματος για το κράτος από αυτή τη διαδικασία και δήλωσε πως η θέση του Κινήματος είναι αποχή.
Πηγή : ΚΥΠΕ